Spaghetti z parówkami w sosie keczupowym

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Ostatni słoik pysznego domowego keczupu, który jest sekretem tego dania inspirowanego amerykańską kuchnią.

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu spaghetti 500g
    20 dag żółtego sera (gouda)
    2 opakowania dobrej jakości parówek
    1 kieliszek brandy
    1 duży słoik domowego keczupu
    zielenina do posypania : lubczyk, młode listki jarmużu , koperek

Spaghetti z parówkami w sosie keczupowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • makaron z parówkami 1. Parówki kroimy, podsmażamy na patelni, następnie dodajemy keczup i brandy - delikatnie odparowujemy sos.
    Makaron gotujemy zgodnie z przepisem, odcedzając zostawiamy łyżkę wazową płynu, którą dodajemy razem z makaronem do sosu. Całość mieszamy - pozwalamy by makaron wchłonął płyn (czekamy około 3-5 minut).
    Wykładamy na talerz - posypujemy serem i zieleniną.

Porady

Zazwyczaj do makaronów używa się twardych serów jak parmezan, które się nie roztapiają -dlatego użyłam łatwo dostępnej goudy która przyjemnie się ciągnie i jest znacznie tańsza niż parmezan. Domowy keczup, który miałam był już przyprawiony dlatego nie używałam przypraw, dodatkiem brandy wzmocniłam aromat i smak keczupu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy