Spaghetti z pesto z bazylii

0 (0 ocen)

  • 15 min

Czas na klasyk, który uwielbiam - pesto z bazylii.Jeśli macie ochotę na szybki w przygotowaniu i zarazem pyszny obiad - polecam domowe pesto z ulubionym makaronem. Składniki powinno się utrzeć w moździerzu, jeśli go nie posiadacie - można użyć blendera.

  • 15 min

Składniki:

  • 2 porcje:
    200 g makaronu spaghetti
    bazylia - 1 'doniczka'
    1 - 2 ząbki czosnku
    2 łyżki orzeszków pinii (lub: płatków migdałowych) zarumienionych na suchej patelni
    1 czubata łyżka tartego parmezanu
    1/4 szklanki oliwy z oliwek
    sól i pieprz

Spaghetti z pesto z bazylii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobienie pesto zajmuje dosłownie minutę, dlatego zawsze robię je 'na ostatnią chwilę' przed odcedzeniem makaronu. Makaron ugotuj al dente.
    Bazylię, czosnek, orzeszki pinii, parmezan i oliwę z oliwek umieść w wysokim naczyniu i całość zblenduj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ugotowany makaron wymieszaj wraz z pesto. Wyłóż na talerze.

Komentarze

Podobne przepisy