Po tym jak znalazłem ten przepis w jednej z gazet (Kuchnia) ,postanowiłem szybko je zrobić,ze względu na moje ukochane szparagi ,zamiłowanie do makaronu i oczywiście ulubionego anchois.
30 min
Składniki:
pęczek szparagów (400-500g)
50-70 ml oliwy z oliwek
pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
łyżka startej skórki z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
puszka filecików anchois
7 łyżek startego parmezanu (plus parmezan do posypania przed podaniem)
400 g makaronu spaghetti
sól ,pieprz
Spaghetti z pesto z zielonych szparagów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szparagi smażymy przez 10 min na rozgrzanej oliwie (2-3 łyżki),solimy i oprószamy pieprzem. Następnie studzimy ,kroimy na kawałki i miksujemy razem z pozostałą oliwą ,natką ,posiekanym czosnkiem ,sokiem i skórką z cytryny ,anchois ,parmezanem ,solą i pieprzem.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu ,osączamy go ,na dnie zostawiamy 100 ml wody ,mieszamy makaron z Pesto. Przed podaniem skrapiamy oliwą i posypujemy startym parmezanem.
Komentarze