Mięso w domu lubią prawie wszyscy. A za mięsem z dodatkiem makaronu to już prawie szaleją, zwłaszcza kiedy doda się do niego świeże pomidory i ser. Prosto, ale bardzo, bardzo smacznie.
Spaghetti z pulpetami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w piórka i obsmażamy na patelni z dodatkiem odrobiny oliwy. Dodajemy drobno posiekany czosnek. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy do cebuli, przyprawiamy i smażymy ok. 15 min. W tym czasie robimy pulpety.
2.Mięsa przekładamy do miski, dodajemy jajko, namoczoną w mleku kajzerkę, otręby oraz posiatkowane drobno zioła i przyprawy. Całość zagniatamy do całkowitego połączenia się składników. I tutaj mała uwaga - im dłużej zagniatacie mięso tym będzie smaczniejsze.
3.Formujemy małe kulki (wielkości orzecha włoskiego). Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i przesmażamy pulpety z obu stron (tylko tyle, aby się ładnie zarumieniły).
4.Pulpety przekładamy do sosu pomidorowego i gotujemy jeszcze ok. 10-15 min. Podajemy z ugotowanym makaronem - najlepiej spaghetti, choć z innymi będzie równie smaczne. Całość posypujemy startym parmezanem.
Komentarze