Podstawą dobrego spaghetti jest dobranie dobrej jakości produktów, które oddadzą w pełni smak naszego dania.
30 min
Składniki:
250 g spaghetti
1 ząbek czosnku
1 mała papryczka chilli
6 pomidorów suszonych z oliwy
1/2 natki pietruszki
100 g tuńczyka z oliwy
1 szczypta cynamonu
1 szczypta pieprzu
1/2 puszki pasty pomidorowej
oliwa extra vergine i sok z cytryny do skropienia
Spaghetti z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na patelnie wlewamy odrobinę oliwy z tuńczyka i dodajemy posiekany czosnek, papryczkę chilli i pokrojone w paseczki suszone pomidory, Podsmażamy wszystko ok 3 minut. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i rozdrobnionego za pomocą widelca tuńczyka. Doprawiamy cynamonem i pieprzem. Podsmażamy ok 2 minut. Po tym czasie dolewamy pastę pomidorową i podsmażamy mieszając kolejne 2 minuty. Na patelnie z sosem dodajemy ugotowany makaron, dokładnie mieszamy i podajemy skropione oliwą i sokiem z cytryny.
Komentarze