Spaghetti z tuńczykiem i pomidorami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dobrze mieć w zapasie puszkę tuńczyka, ekspresowo można wyczarować pyszne danie.

  • 30 min

Składniki:

  • puszka tuńczyka w oleju
    2 pomidory
    cebula
    sól
    pieprz
    ząbek czosnku

    makaron spaghetti
    sól
    natka pietruszki 2 łyżki

Spaghetti z tuńczykiem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nastawiam w garnku wodę na makaron lekko solę. Kiedy zaczyna wrzeć wkładam makaron i gotuję al dente. W między czasie cebulę kroję w kosteczkę. Na patelnię wlewam 2-3 łyżeczki oleju z puszki tuńczyka i wkładam cebulkę. Pomidory kroję w kostkę, czosnek przeciskam przez praskę. Do zeszklonej cebuli dodaję pomidory i czosnek. Lekko podsmażam. Kiedy mam już gotowy makaron, na patelnię przekładam tuńczyka. Dokładnie mieszam. Dodaję makaron i natkę pietruszki. Od razu podaję.

Porady

Można użyć ciemnego makaronu. Najlepszy jest tuńczyk w kawałkach.

Komentarze

Podobne przepisy