Mam dwoje dzieci: 4-letniego synka i 2-letnią córeczkę. Uwielbiam gotować, a spaghetti z krewetkami i ośmiorniczkami jest efektem moich kulinarnych eksperymentów.
Składniki:
● opakowanie spaghetti
● 10 dag ośmiorniczek (z puszki lub mrożonych)
● 10 dag krewetek
● 20 dag paluszków krabowych surimi
● 20 dag groszku z puszki
● 2 pomidory
● łyżka przecieru pomidorowego
● 3 ząbki czosnku
● olej do smażenia
● sól
● pieprz
● szczypta cukru
Śródziemnomorskie spaghetti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente w dużej
ilości lekko osolonej wody
Odcedzamy.
2.Pomidory myjemy i kroimy w kostkę
Groszek osączamy.
Czosnek obieramy i siekamy.
Paluszki i ośmiorniczki kroimy w
kawałki. Na głębokiej patelni
(lub w woku) rozgrzewamy olej i
podsmażamy czosnek. Dodajemy
pokrojone w kostkę
pomidory, przecier oraz groszek.
Dusimy.
3.Po 15 minutach dodajemy
owoce morza, mieszamy. Dusimy kolejne 15 minut. Doprawiamy
solą, pieprzem i cukrem.
Dusimy jeszcze ok.
10 minut. Makaron wykładamy
na talerze i polewamy sosem.
Komentarze