Smarowidło z kurzych wątróbek

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealna na kanapki, pasta smakuje wyśmienicie.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 20 dag wątróbek kurzych
    15 dag masła klarowanego
    100 ml wiśniówki
    2-3 łyżki mąki pszennej
    garść rodzynek
    sól himalajska (do smaku)
    pieprz czarny  (do smaku)
    2 łyżki oleju

    dodatkowo masło klarowane do wylania na wierzch

Smarowidło z kurzych wątróbek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki należy namoczyć na całą noc w wiśniówce. Wątróbki oczyszczamy, panierujemy w mące i obsmażamy na oleju na złoto.  W innej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy wątróbki  także rodzynki. Gotujemy całość około 5 minut. Następnie całą zawartość patelni przekładamy do naczynia i blendujemy na mus. Doprawiamy do smaku solą a także pieprzem. Przekładamy do foremek i chłodzimy. Na wierzchu możemy zrobić maślaną warstwę, Masło należy rozpuścić i wylać na wierzch smarowidła. Odstawić do zastygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy