Stefanek - ciasto z manny

0 (0 ocen)

  • 60 min

Stefanek to smak mojego dzieciństwa. Mama bardzo często robiła to przepyszne ciasto. Teraz zajada się nim moja córcia.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 i 1/2 szklanki mąki,
    1/2 szklanki cukru,
    2 łyżki miodu,
    1/2 kostki margaryny,
    1 łyżeczka sody,
    2 jajka.

    Masa:
    1 l mleka,
    1/2 szklanki cukru,
    1/2 kostki margaryny,
    1 szklanka manny,
    kilka kropel aromatu pomarańczowego.

Stefanek - ciasto z manny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników (na ciasto) zagnieść elastyczne ciasto. Podzielić na 4 równe części (ja podzieliłam na 3). Rozwałkować. Każdy placek piec osobno w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez ok. 5 minut.
  • 2. Mleko ugotować z manną, dodać cukier, margarynę i aromat - mieszać do połączenia składników.
  • 3. Placki przekładać masą.
  • 4. Dekorować wg uznania. Smacznego :-)

Porady

Do masy można dodać kakao - wówczas będziemy mieć ciemnego, kakaowego" Stefanka".

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy