Stefanka

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne bardzo łatwe ciasto

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kostki margaryny
    1litr mleka
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka kaszy manny
    3łyżki kakao
    herbatniki ok. 60sztuk
    polewa:
    1/2kostki margaryny
    1szklanka cukru
    2łyżki kakao
    2łyzki wody

Stefanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. wszystkie składniki- margarynę, mleko, cukier, kaszę mannę i kakao włożyć do rondelka. zagotować na małym ogniu cały czas mieszając (może się przypalić) aż masa zrobi się gęsta.
  • 2. 2. Połowę gorącej masy wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ułożonej herbatnikami. Szybko na gorącą masę wyłożyć następną warstwę herbatników i wylać na nie druga porcję masy. Wyłożyć ostatnią warstwę herbatników lekko całość dociskając.
  • 3. 3.Wszystkie składniki polewy zagotować w rondelku cały czas mieszając i wylać na wierzch ciasta. Posypać wiórkami, orzechami lub inną ulubioną posypką.

Porady

ciasto posypuję wiórkami kokosowymi

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy