Stefanka na bogato

0 (0 ocen)

  • 30 min

Moja wersja popularnej Stefanki. Wykorzystałam rady mojego męża, który czasami jest moim "doradcą smaku".

  • 30 min

Składniki:

  • 1 litr mleka
    1kostka margaryny (KASIA)
    3/4 szkl. cukru
    1 kopiasta łyżka kakao
    3/4 szkl. kaszy manny
    3/4 szkl. bakalii (posiekane orzechy, sparzone rodzynki, płatki migdałowe)
    twarde herbatniki

    polewa kakaowa
    wiórki kokosowe do posypania

Stefanka na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszkę 25/35 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód poukładać herbatniki. Mleko podgrzać, dodać cukier, margarynę, przesiane kakao, a gdy będzie gorące- bakalie. Wszystko wymieszać. Zanim mleko się zagotuje powoli wsypać kaszkę mannę cały czas mieszając, doprowadzić do zagotowania i gotować do zgęstnienia masy. Gorącą masę wyłożyć na herbatniki, a na wierzch ułożyć następną warstwę ciastek lekko dociskając. Schłodzić.

    Ciasto polać polewą i udekorować wiórkami kokosowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy