Steki wieprzowe w sosie rydzowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Z pieprzu, soli, papryki słodkiej, czosnku i odrobiny oleju przygotować pastę i natrzeć nią steki. Na patelni rozgrzać masło i krótko przesmażyć mięso. Odstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut. W tym czasie przygotować sos rydzowy - lekko osolone rydze usmażyć na suchej, teflonowej patelni, aż będą miękkie. Następnie zalać je wywarem warzywnym i podgotować 5 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać śmietanę rozrobioną z odrobiną przegotowanej wody. Steki podlać sosem i dusić pod przykryciem jeszcze 10 minut. Na koniec posypac drobno posiekaną nacią pietruszki.
Komentarze