Steki wieprzowe w sosie rydzowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

składniki na 4 porcje :

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1, 20 kg wieprzowiny, 40 dkg rydzów, 500 ml wywaru warzywnego, 50 ml oleju, 10 dkg masła, 5 dkg margaryny, kwaśna śmietana, papryka słodka, sproszkowany czosnek, nać pietruszki, sól, pieprz

Steki wieprzowe w sosie rydzowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Z pieprzu, soli, papryki słodkiej, czosnku i odrobiny oleju przygotować pastę i natrzeć nią steki. Na patelni rozgrzać masło i krótko przesmażyć mięso. Odstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut. W tym czasie przygotować sos rydzowy - lekko osolone rydze usmażyć na suchej, teflonowej patelni, aż będą miękkie. Następnie zalać je wywarem warzywnym i podgotować 5 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać śmietanę rozrobioną z odrobiną przegotowanej wody. Steki podlać sosem i dusić pod przykryciem jeszcze 10 minut. Na koniec posypac drobno posiekaną nacią pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy