Stokrotki drożdżowe z jagodami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesiewamy mąkę do miski i dodajemy cukier. Następnie podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim drożdże (mleko nie może być gorące!). Dodajemy do mąki mleko, sól i jajko. Mieszamy.
Roztapiamy masło i wlewamy do ciasta zarabiając je rękami by powstała kulka. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Jagody ze słoika wsypujemy do garnka, stawiamy na gazie, dosypujemy łyżkę cukru i 1,5 łyżki ziemniaczanej. Zagotowujemy. Jeżeli mamy jagody świeże to musimy dodać wody i ją potem odparować przy gotowaniu.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy. Następnie wałkujemy na grubość ok 5mm i wycinamy różnej wielkości koła. Koła nacinamy wokół 6 razy nożem i formujemy płatki. Tak gotowe zostawiamy ponownie do wyrośnięcia na 15minut. A gdy urosną robimy na środku dołek i wkładamy jagody. Pieczemy w 170 stopniach tylko do zrumienienia.
Komentarze