Stożki brzoskwiniowe z masą śmietanową

0 (0 ocen)

  • 50 min

Ciągle wymyślam nowe rozwiązania kulinarne, dzięki którym mojesłodkie wypieki są jeszcze bardziej smaczniejsze.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki ciasta:
    0,5 kg mąki pszennej
    250 g margaryny
    200 ml gęstej kwaśnej śmietany
    Jajko
    3 łyżki cukru pudru
    Składniki masy:
    Szklanka zmiksowanych brzoskwiń
    1,5 szklanki śmietany 30%
    5 łyżeczek żelatyny
    Łyżka cukru pudru
    Ponadto:
    Lukier do dekoracji

Stożki brzoskwiniowe z masą śmietanową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiej przez sitko. Dodaj margarynę, cukier i posiekaj
    całość dokładnie nożem. Następnie dodaj śmietanę, jako i zagnieć
    dokładnie ciasto. Jeśli będzie za rzadkie dodaj trochę więcej mąki.
    Następnie rozwałkuj je i potnij na długie paski o szerokości około 1,5
    cm. Nakładaj na foremki w kształcie stożka ciasto, owijając je
    dookoła. Piecz około 20 minut w temp. 170 stopni.
  • 2. Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki wrzątku i dokładnie rozmieszaj.
    Śmietanę ubij na sztywno, dodaj cukier puder oraz większą połowę
    tężejącej żelatyny, zmiksuj całość. Do brzoskwiń dodaj pozostałą
    część żelatyny i zmiksuj.
  • 3. Do wystudzonych stożków nakładaj porcje masy brzoskwiniowej oraz
    masy śmietankowej. Udekoruj lukrem i schłodź w lodówce.

Komentarze

Podobne przepisy