Stożki brzoskwiniowe z masą śmietanową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiej przez sitko. Dodaj margarynę, cukier i posiekaj
całość dokładnie nożem. Następnie dodaj śmietanę, jako i zagnieć
dokładnie ciasto. Jeśli będzie za rzadkie dodaj trochę więcej mąki.
Następnie rozwałkuj je i potnij na długie paski o szerokości około 1,5
cm. Nakładaj na foremki w kształcie stożka ciasto, owijając je
dookoła. Piecz około 20 minut w temp. 170 stopni.
2.Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki wrzątku i dokładnie rozmieszaj.
Śmietanę ubij na sztywno, dodaj cukier puder oraz większą połowę
tężejącej żelatyny, zmiksuj całość. Do brzoskwiń dodaj pozostałą
część żelatyny i zmiksuj.
3.Do wystudzonych stożków nakładaj porcje masy brzoskwiniowej oraz
masy śmietankowej. Udekoruj lukrem i schłodź w lodówce.
Komentarze