Strauben

0 (0 ocen)

  • 20 min

Tyrolski deser, który może przywrócić Cię o zawrót głowy :)

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na 5-6 szt:
    200 gr mąka,
    3 szt jajka,
    150 ml mleko,
    50 gr cukier,
    20 ml grappa ewentualnie spiritus,
    20 gr masło, olej do smażenia

Strauben - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić i ostudzić.
  • 2. Zółtka oddzielić od białek.
  • 3. Z białek ubić sztywną pianę.
  • 4. W naczyniu wymieszać żółtka z cukrem, dodać mleko, mąkę,grappę i wymieszać do połaczenia składników. Na samym końcu dodać rozpuszczone masło. Ponownie wymieszać.Następnie dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
  • 5. Na patelni rozgrzać 150 ml oleju.
  • 6. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego, rozprowadzić ciasto na oleju formując spiralę, zaczynać od brzegu patelni w stronę środka i smażyć na gorącym oleju z obydwu stron. Podawać ciepłe z dżemem z żurawiny.

Komentarze

Podobne przepisy