Strogonow

0 (0 ocen)

  • 60 min

Moja wersja tradycyjnego rosyjskiego dania.

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5 kg polędwicy wołowej
    0,3 kg pieczarek
    1 duża cebula
    1 papryka
    2 średnie marchewki
    0,5 szklanki groszku zielonego mrożonego
    6 korniszonów
    2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    papryka słodka w proszku
    papryka ostra w proszku
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1 łyżka mąki
    0,5l bulionu

Strogonow - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebula kroimy w póltalarki i podsmażamy na maśle. Dodajemy posiekany czosnek. Marchewke kroimy w słupki, papryke i korniszony w małe paski, pieczarki kroimy w talarki i rownież wrzucamy na patelnie. Chwile podsmazamy i dodajemy zielony groszek.
  • 2. Mięso kroimy w paski i smażymy na rozgrzanej patelni przez kilka minut. Następnie dolewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy podsmażone warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem, łyżeczką słodkiej papryki i szczyptą ostrej. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Mąkę mieszamy w zimnej wodzie, mieszamy z łyżką gorącego sosu i wlewamy na patelnie.

Porady

Podajemy z ziemniakami, ryżem lub chlebem.

Komentarze

Podobne przepisy