ten przepis który przekazała mi mama jest robiony z ciastem makaronowym ja zmieniłam na drożdżowe .
Składniki:
Ciasto drożdżowe
5 dag drożdży
sól
woda
mąka 0,5kg
1 jajko
5 dag margaryny( rozpuszczonej)
Farsz
1 kg pieczarek
2 białe części pora
mała kostka sera
puszka kukurydzy
Strucla drożdzowa z farszem porowo pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto drożdżowe:
w niewielkiej ilości letniej wody rozprowadzamy drożdże dodajemy trochę mąki sól i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza dodajemy resztę składników i zagniatamy. Jeśli ciasto jest zbyt twarde dolewamy wody.
2.Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach a por kroimy wzdłuż a następnie na cienkie piórka. Wszystko przesmażamy na łyżce masła tak aby woda z pieczarek odparowała.
Ser ścieramy na tarce a kukurydzę odsączamy z wody. Pieczarki por ser i kukurydzę mieszamy i doprawiamy jarzynką i pieprzem.
3.Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na cienki placek, nakładamy farsz i zwijamy jak roladę. Boki zalepiamy i przekładamy na blachę posmarowana tłuszczem
4.Struclę pieczemy w temp. 180 stopni ok 40 minut. na złotawy kolor
Porady
górę strucli przed pieczeniem można posmarować rozkłóconym jajkiem, będzie mieć ładniejszy kolor.
W wersji mojej mamy postępujemy tak samo zamieniając ciasto drożdżowe na ciasto na makaron.
Komentarze