strucla drożdzowa z farszem porowo pieczarkowym

0 (0 ocen)

ten przepis który przekazała mi mama jest robiony z ciastem makaronowym ja zmieniłam na drożdżowe .

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe
    5 dag drożdży
    sól
    woda
    mąka 0,5kg
    1 jajko
    5 dag margaryny( rozpuszczonej)
    Farsz
    1 kg pieczarek
    2 białe części pora
    mała kostka sera
    puszka kukurydzy

Strucla drożdzowa z farszem porowo pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto drożdżowe:
    w niewielkiej ilości letniej wody rozprowadzamy drożdże dodajemy trochę mąki sól i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza dodajemy resztę składników i zagniatamy. Jeśli ciasto jest zbyt twarde dolewamy wody.
  • 2. Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach a por kroimy wzdłuż a następnie na cienkie piórka. Wszystko przesmażamy na łyżce masła tak aby woda z pieczarek odparowała.
    Ser ścieramy na tarce a kukurydzę odsączamy z wody. Pieczarki por ser i kukurydzę mieszamy i doprawiamy jarzynką i pieprzem.
  • image-0y0ljh3 3. Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na cienki placek, nakładamy farsz i zwijamy jak roladę. Boki zalepiamy i przekładamy na blachę posmarowana tłuszczem
  • 4. Struclę pieczemy w temp. 180 stopni ok 40 minut. na złotawy kolor

Porady

górę strucli przed pieczeniem można posmarować rozkłóconym jajkiem, będzie mieć ładniejszy kolor. W wersji mojej mamy postępujemy tak samo zamieniając ciasto drożdżowe na ciasto na makaron.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy