Strucla krucho-drożdżowa z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • -1 kg mąki
    -6 jaj
    -100 g masła
    -2 łyżki cukru
    -1 szklanka mleka
    -50 g drożdży
    -ok. 2 kg jabłek
    -cynamon

Strucla krucho-drożdżowa z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże. Masło roztapiamy, ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy roztopione masło i mleko z drożdżami, dosypujemy mąkę. Ciasto wyrabiamy. Odstawiamy przykryte ściereczką do podwojenia objętości. Jabłka obieramy i kroimy na talarki. Ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i chwilkę wyrabiamy. Powinno być bardzo plastyczne. Dzielimy na dwie połowy. Rozwałkowujemy jedną połowę, nakładamy jabłka, posypujemy cynamonem i zawijamy roladę. Przenosimy na posmarowaną blaszkę i zostawiamy na około 10-15 minut. Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 175 stopni. Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta. Posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy