Strucla krucho-drożdżowa z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże. Masło roztapiamy, ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy roztopione masło i mleko z drożdżami, dosypujemy mąkę. Ciasto wyrabiamy. Odstawiamy przykryte ściereczką do podwojenia objętości. Jabłka obieramy i kroimy na talarki. Ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i chwilkę wyrabiamy. Powinno być bardzo plastyczne. Dzielimy na dwie połowy. Rozwałkowujemy jedną połowę, nakładamy jabłka, posypujemy cynamonem i zawijamy roladę. Przenosimy na posmarowaną blaszkę i zostawiamy na około 10-15 minut. Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 175 stopni. Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta. Posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze