Strucla makowa

0 (0 ocen)

Od lat gości na moim stole wigilijnym...Delikatne ciasto rozpływa się w ustach:-)

Składniki:

  • CIASTO:
    -0,5 kg mąki
    -duże opakowanie cukru waniliowego
    -50 g drożdży
    -1 margaryna
    -6 łyż. śmietany 18%
    -1 jajko+2 żółtka
    DODATKOWO: masa makowa z puszki

Strucla makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy pokrojoną margarynę i siekamy ją z mąką aż pojawią się maleńkie grudki. Wówczas dodajemy jajka i drożdże wymieszane ze śmietaną i cukrem waniliowym. Zagniatamy miękkie ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką.
    Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i składamy na wzór koperty. Czynność tą powtarzamy 2-3 razy. Złożone w kopertę ciasto wkładamy do lodówki na 30 min.
    Po wyjęciu z lodówki wałkujemy ciasto na dwa prostokąty. Rozkładamy na każdym warstwę maku z puszki, zostawiając wolne brzegi. Zwijamy ciasto jak roladę. Wkładamy tak zwinięte ciasto najlepiej do keksówki, albo układamy na blasze. Odstawiamy na 20 min. do wyrośnięcia. Potem pieczemy 40 min. w temp. 160-170 stopni w termoobiegu.
    Posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy