Strucla makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy pokrojoną margarynę i siekamy ją z mąką aż pojawią się maleńkie grudki. Wówczas dodajemy jajka i drożdże wymieszane ze śmietaną i cukrem waniliowym. Zagniatamy miękkie ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką.
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i składamy na wzór koperty. Czynność tą powtarzamy 2-3 razy. Złożone w kopertę ciasto wkładamy do lodówki na 30 min.
Po wyjęciu z lodówki wałkujemy ciasto na dwa prostokąty. Rozkładamy na każdym warstwę maku z puszki, zostawiając wolne brzegi. Zwijamy ciasto jak roladę. Wkładamy tak zwinięte ciasto najlepiej do keksówki, albo układamy na blasze. Odstawiamy na 20 min. do wyrośnięcia. Potem pieczemy 40 min. w temp. 160-170 stopni w termoobiegu.
Posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze