Strucla z makiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

bardzo dobre ciasto

  • 40 min

Składniki:


  • 5 dag drożdży
    4 żółtka
    1 jajko
    pół litra mleka
    15 dag margaryny
    45 dag mąki
    2 łyżki cukru
    puszka maku (1 kg)

Strucla z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w ok. 100 ml mleka. Wlać do miski, dodać do tego 1 jajko, i 4 żółtka. Następnie dodać cukier, i 400 ml mleka (to co zostało po odlaniu). Wymieszać. Dodać mąkę, margarynę rozpuścić. Dodać jeszcze ciepłą do ciasta. Wymieszać wszystko. Przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Gdy wyrośnie podzielić na dwie części. Rozwałkować, wyłożyć na jedną połowę maku, zwinąć w rulon, dać na wysmarowaną margaryną brytfannę. To samo zrobić z druga częścią. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. 50 minut. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy