Przepis jest w naszej rodzinie od pokoleń. Robiła go moja babcia, robiła go moja mama , a teraz robię go ja. Szczerze polecam, gdyż ma niepowtarzalny smak.
1.Mąkę wsypujemy na stolnice, dodajemy jajko i tyle wody, aby ciasto się zarobiło. Wałkujemy jak najcieniej i tak, żeby ciasto uzyskało kształt okręgu.
2.Jabłka obieramy i kroimy albo trzemy na plasterki.
3.Na rozwałkowane ciasto dajemy jabłka w plasterkach, następnie posypujemy wszystko cukrem. Margarynę kroimy w cienkie paski i rozkładamy na jabłkach. Na koniec posypujemy wszystko bułką tartą.
4.Zwijamy ciasto i formujemy z niego taki księżyc.
5.Na patelni z dość wysokimi brzegami rozgrzewamy trochę margaryny i przekładamy na nią strudel.
6.Smażymy do czasu zarumienienia na jednej stronie. Wówczas przekładamy strudel na jeszcze nieusmażoną stronę i dalej smażymy. Co jakiś czas należy dodawać kawałki margaryny, aby tłuszcz ciągle był na patelni.
Porady
Jeżeli ktoś lubi cynamon to można dodać do nadzienia.
Komentarze