Strudel

0 (0 ocen)

  • 45 min

Przepis jest w naszej rodzinie od pokoleń. Robiła go moja babcia, robiła go moja mama , a teraz robię go ja. Szczerze polecam, gdyż ma niepowtarzalny smak.

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 0,5 kg mąki
    - jajko
    - przegotowana, ciepła woda

    Nadzienie:
    -1kg jabłek
    -cukier
    - 60 g margaryny
    -bułka tarta

Strudel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypujemy na stolnice, dodajemy jajko i tyle wody, aby ciasto się zarobiło. Wałkujemy jak najcieniej i tak, żeby ciasto uzyskało kształt okręgu.
  • 2. Jabłka obieramy i kroimy albo trzemy na plasterki.
  • strudel4 3. Na rozwałkowane ciasto dajemy jabłka w plasterkach, następnie posypujemy wszystko cukrem. Margarynę kroimy w cienkie paski i rozkładamy na jabłkach. Na koniec posypujemy wszystko bułką tartą.
  • Strudel 2 4. Zwijamy ciasto i formujemy z niego taki księżyc.
  • strudel 3 5. Na patelni z dość wysokimi brzegami rozgrzewamy trochę margaryny i przekładamy na nią strudel.
  • strudel5 6. Smażymy do czasu zarumienienia na jednej stronie. Wówczas przekładamy strudel na jeszcze nieusmażoną stronę i dalej smażymy. Co jakiś czas należy dodawać kawałki margaryny, aby tłuszcz ciągle był na patelni.

Porady

Jeżeli ktoś lubi cynamon to można dodać do nadzienia.

Komentarze

Podobne przepisy