Strudel z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Austriackie ciasto zawijane z jabłkami.

  • 20 min

Składniki:

  • 40 dag mąki pszennej,

    3 żółtka

    pół szklanki cukru,

    1 cukier waniliowy

    20 dag masła

    1/3 szklanki mleka

    łyżeczka proszku do pieczenia,

    cukier puder i cynamon do posypania

    1 kg jabłek,

    trochę cukru do posypania jabłek ( w zależności od tego jak słodkie ciasto lubimy – ja nie dodaję dużo).

Strudel z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy masło i siekamy. Następnie dodajemy żółtka, cukier, proszek do pieczenia, mleko i wyrabiamy ciasto.

    Jabłka obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki. W misce mieszamy jabłka z cukrem i cynamonem.
  • 2. Ciasto rozwałkowujemy w kształcie prostokąta i układamy na środku drobno pokrojone jabłka. Ciasto zwijamy do środka a następnie smarujemy rozbełtanym jajkiem po wierzchu. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy około 45 min. Upieczone i wystudzone posypujemy obficie cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy