Danie odpowiednie na rodzinne kolacje, spotkania z przyjaciółmi czy romantyczną kolację. Szybka i prosta w przygotowaniu. Zasmakuje nawet najwybredniejszym.
35 min
Składniki:
- makaron Lasagne, na 3 warstwy (ilość makaronu w jednej warstwie uzależniona od wielkości naczynia na lasagne)
- 40 dag mięsa mielonego
- puszka pomidorów z puszki
- 5 łyżek sosu do spaghetti
- 30 dag żółtego sera
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Studencka lasagne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Olej rozgrzewamy na patelni. Wrzucamy mięso mielone i smażymy na wolnym ogniu. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy mięso będzie usmażone dodajemy pomidory i sos. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
2.W osolonej wodzie gotujemy makaron Lasagne. Najlepiej jest dodać do wody oliwy, tak żeby makaron się nie skleił. Gotujemy przez ok. 5 minut. Odcedzamy.
3.Trzemy ser na tarce z dużymi oczkami. Do naczynia żaroodpornego lub brytfany kładziemy pierwszą warstwę makaronu. Rozcieramy na niej część mięsa i przysypujemy serem.
4.Następnie kładziemy kolejną warstwę makaronu. Nakładamy resztę mięsa i posypujemy serem.
5.Przykrywamy resztą makaronu i obficie posypujemy serem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika (200 C) i pieczemy przez ok. 10 min.
Komentarze