Studencka pizza

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Danie jest proste, szybkie do wykonania i na każdą kieszeń. Cieszy się dużym powodzeniem wśród studenckiej braci.

Składniki:

  • ● 30 dag mąki
    ● 2 dag drożdży
    ● żółtko
    ● 15 dag kiełbasy
    ● 25 dag żółtego sera
    ● 30 dag kukurydzy z puszki
    ● 25 dag pomidorów
    ● bazylia
    ● majeranek
    ● oregano
    ● olej
    ● szczypta soli

Studencka pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy z 3/4
    szklanki wody i połową mąki.
    Odstawiamy do wyrośnięcia.
    Gdy zaczyn podwoi objętość,
    dodajemy resztę mąki, żółtko i sól. Zagniatamy ciasto (ma być
    dość twarde i elastyczne) i ponownie
    odstawiamy. Kiełbasę, pomidory
    i 3/4 żółtego sera kroimy
    w plastry, resztę sera ścieramy.
  • 2. Ciasto rozwałkowujemy na
    0,5-cm placek, wykładamy na
    natłuszczoną dużą blachę i formujemy
    brzeg. Smarujemy olejem.
    Na cieście rozkładamy
    plastry sera, a następnie kiełbasę
    i pomidory. Posypujemy osączoną
    kukurydzą i oprószamy
    przyprawami. Skrapiamy olejem.
    Pieczemy 20 minut w 180 °C. Posypujemy
    startym serem
    i zapiekamy jeszcze 8 minut.

Notka redakcyjna

PPK_10-2010

Komentarze

Podobne przepisy