Studiuję zaocznie, mam dużo wolnego czasu. Lubię przygotować coś szybkiego i smacznego.
40 min
Składniki:
jeden większy filet drobiowy
opakowanie ciasta francuskiego
1 średniej wielkości pomidor
kilka plastrów dobrze topiącego się sera
pół papryki
przyprawy: sól, pieprz,oregano, bazylia, przyprawa do kurczaka
Studenckie pizzerinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na 8 równych kwadratów, brzegi lekko zwijamy. Na dno kładziemy plaster sera, powinien zakryć cały kwadrat bez części zwiniętej.
2.Na ser układamy po kilka plastrów pomidora bez skórki oraz pokrojoną w kostkę paprykę.
3.Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy, po przestygnięciu kurczaka również układamy na cieście francuskim. Na kurczaka kładziemy kawałki sera, posypujemy oregano, bazylią i pieprzem.
4.Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy do momentu intensywnego zarumienienia się ciasta. Po wyjęciu lekko solimy, świetnie smakuje z domowym sosem czosnkowym.
Komentarze