Studenckie Rafaello na krakersach

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ciasto łatwe, szybkie i co najważniejsze smaczne i tanie jak na studencką kieszeń ;)

  • 30 min

Składniki:

  • mleko [0.5 l] (1/2 l)
    masło [1 kostka] (wyjąć wcześniej)
    cukier waniliowy [1 op.]
    cukier [0.75 szklanki] (3/4 szkl.)
    mąka pszenna [2 łyżki] (płaskie)
    mąka ziemniaczana [2 łyżki] (czubate)
    żółtko z jajka [2 szt.]
    wiórki kokosowe [1 op.] (100 g)
    krakersy [2 op.] (np. z sezamem lub solone)
    migdały [0.5 szklanki] (płatki migdałów do posypania wierzchu)

Studenckie rafaello na krakersach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć mikserem z cukrem waniliowym i ½ szklanki cukru. Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, ½ szklanki mleka i razem zmiksować. Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem. Dodać masę jajeczna, gotować, aż uzyska się konsystencję budyniu i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać stopniowo ostudzony budyń. Na koniec do masy rafaello dodać wiórki kokosowe i wymieszać.

    Na dnie blachy (średniej wielkości) rozłożyć warstwę krakersów. Na krakersach rozłożyć 1/3 masy rafaello, następnie warstwę krakersów, 1/3 masy rafaello, warstwę krakersów i resztę masy rafaello. Wierzch ciasta posypać płatkami migdałowymi (zamiast tego mogą wyć wiórki kokosowe). Gotowe rafaello włożyć do lodówki na kilka godzin.
    Najlepiej robić wieczorem, aby przez całą noc przestało w lodówce, wtedy wszystko dobrze przejdzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy