Studenckie rafaello na krakersach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka utrzeć mikserem z cukrem waniliowym i ½ szklanki cukru. Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, ½ szklanki mleka i razem zmiksować. Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem. Dodać masę jajeczna, gotować, aż uzyska się konsystencję budyniu i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać stopniowo ostudzony budyń. Na koniec do masy rafaello dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
Na dnie blachy (średniej wielkości) rozłożyć warstwę krakersów. Na krakersach rozłożyć 1/3 masy rafaello, następnie warstwę krakersów, 1/3 masy rafaello, warstwę krakersów i resztę masy rafaello. Wierzch ciasta posypać płatkami migdałowymi (zamiast tego mogą wyć wiórki kokosowe). Gotowe rafaello włożyć do lodówki na kilka godzin.
Najlepiej robić wieczorem, aby przez całą noc przestało w lodówce, wtedy wszystko dobrze przejdzie
Komentarze