Styropian

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lekkostrawne ciasto na bazie jogurtu. Wyglądem przypomina sernik, ale.. sera w nim brak.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto
    -5 żółtek
    -kostka margaryny
    -3 szkl. mąki
    -pół szkl. cukru
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa
    -1 kg jogurtu brzoskwiniowego
    -pół szklanki cukru (osobom nie przepadającym za słodyczą, zalecam użyć mniejszej ilości. Dla mnie było trochę za słodkie)
    -łyżeczka proszku do pieczenia
    -5 białek
    -20 dag wiórek kokosowych
    -budyń śmietankowy

Styropian - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wyrobić ciasto. Podzielić na pół. Jedną część schłodzić.
    Jogurt połączyć z budyniem, cukrem i proszkiem. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać do masy, połączyć. Połowę ciasta ułożyć w formie, wylać masę. Na wierzch zetrzeć drugą (schłodzoną) część ciasta. Piec godzinę w temp. 160st.

Komentarze

Podobne przepisy