Surówka obiadowa

0 (0 ocen)

Prosta surówka z pomidorków koktajlowych, świeżego ogórka oraz zielonej papryki. Doprawiona czosnkiem i oliwą, z dodatkiem zieleniny.

Składniki:

  • 350 g pomidorów koktajlowych (np. fioletowe)
    1 większy świeży ogórek (300g)
    2 średnie zielone papryki (łącznie 200g)
    2 ząbki czosnku
    po 1/2 pęczka koperku i natki pietruszki
    2 łyżki oliwy
    1 łyżka soku z cytryny lub octu
    do smaku: pieprz czarny mielony, cukier, sól

Surówka obiadowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Surówka obiadowa 1. Pomidory pokroić na połówki, ogórka na plastry. Papryki pozbawić nasion i gąbczastej części, następnie pokroić w krótkie słupki. Wymienione składniki przełożyć do miski. Dodać posiekany czosnek oraz zieleninę.
  • Surówka obiadowa 2. Całość wymieszać. Dodać oliwę i sok z cytryny. Ponownie wymieszać. Surówkę doprawić do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy