Surówka polska z młodej kapusty

0 (0 ocen)

  • 30 min

Prosta, smaczna surówka z młodej kapusty z cebulą, ogórkiem i papryką.

  • 30 min

Składniki:

  • 35-40 dag młodej kapusty
    ogórek gruntowy (15 dag)
    pół młodej cebuli
    pół papryki czerwonej
    sok z cytryny
    1 łyżka musztardy
    3 łyżki oleju rzepakowego
    sól
    pieprz
    cukier
    świeży koperek

Surówka polska z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę umyć i oczyścić z zewnętrznych liści. Poszatkować, posolić, skropić sokiem z cytryny i dodać szczyptę cukru. Przykryć pokrywką. Odstawić na 15-20 min.
  • 2. Warzywa umyć. Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę, a obrany ogórek w cienkie paski.
  • 3. Do kapusty dodać pokrojone warzywa, wymieszać i przyprawić solą i pieprzem.
    Na końcu dodać musztardę wymieszaną z olejem i dokładnie wymieszać. Surówkę posypać posiekanym koprem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy