Surówka warzywna to istna bomba witaminowa. Niedzielny obiad w naszym kraju to schabowy i aby odczarować monotonię wystarczy robić różne surówki. Ta jest pyszna i bardzo zdrowa dzięki warzywom, olejowi rzepakowemu i kilku kroplom octu jabłkowego.
20 min
Składniki:
kilka liści kapusty pekińskiej,
3 rzodkiewki,
1 - 2 łyżki oleju rzepakowego,
ok. 10 cm ogórka świeżego,
ok. 10 cm białej części pora,
średnia marchewka,
1 łyżeczka cukru pudru,
sól,
pieprz,
kilka kropel octu jabłkowego lub soku z cytryny.
Surówka wielowarzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pora drobno kroimy i przelewamy na sitku wrzątkiem. Kapustę pekińską szatkujemy, marchewkę ścieramy na drobnych oczkach. Ogórka kroimy w półplasterki, natomiast rzodkiewkę w drobne kawałki. Wszystkie warzywa mieszamy, dodajemy olej oraz przyprawy. Całość mieszamy i odstawiamy na kilka minut aby smaki się połączył
Komentarze