Surówka wielowarzywna

0 (0 ocen)

  • 20 min

Surówka warzywna to istna bomba witaminowa. Niedzielny obiad w naszym kraju to schabowy i aby odczarować monotonię wystarczy robić różne surówki. Ta jest pyszna i bardzo zdrowa dzięki warzywom, olejowi rzepakowemu i kilku kroplom octu jabłkowego.

  • 20 min

Składniki:

  • kilka liści kapusty pekińskiej,
    3 rzodkiewki,
    1 - 2 łyżki oleju rzepakowego,
    ok. 10 cm ogórka świeżego,
    ok. 10 cm białej części pora,
    średnia marchewka,
    1 łyżeczka cukru pudru,
    sól,
    pieprz,
    kilka kropel octu jabłkowego lub soku z cytryny.

Surówka wielowarzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pora drobno kroimy i przelewamy na sitku wrzątkiem. Kapustę pekińską szatkujemy, marchewkę ścieramy na drobnych oczkach. Ogórka kroimy w półplasterki, natomiast rzodkiewkę w drobne kawałki. Wszystkie warzywa mieszamy, dodajemy olej oraz przyprawy. Całość mieszamy i odstawiamy na kilka minut aby smaki się połączył

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy