Surówka z białej kapusty

0 (0 ocen)

  • 30 min

Surówka z białej kapusty z dodatkiem jabłka, marchewki oraz ogórka kiszonego. Całość wymieszana z majonezem (możemy go również zastąpić gęstą śmietaną). Doskonała jako dodatek do obiadu

  • 30 min

Składniki:

  • 1 mała kapusta (ok. 1,2 - 1,5 kg)
    2 jabłka
    2 marchewki
    1 cebula
    3 ogórki kiszone
    5 łyżek majonezu
    1 łyżka gęstej śmietany
    2 łyżeczki soku z cytryny
    1 łyżeczka cukru
    sól, świeżo mielony pieprz

Surówka z białej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę cienko poszatkować. Wrzucić ją do gotującej się wody na 2-3 minuty, następnie dokładnie odcedzić. Przełożyć do miski, posolić i wymieszać.
  • 2. Cebulę posiekać w bardzo drobną kosteczkę.
  • 3. Jabłko oraz marchew obrać i oczyścić i zetrzeć na tarce – marchewkę na najmniejszych oczkach a jabłko i ogórka na największych. Przełożyć do miski.
  • 4. Dodać majonez, śmietanę, sok z cytryny oraz cukier, doprawić świeżo mielonym pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać.

Komentarze

Podobne przepisy