Ciekawa propozycja na odmianę surówki z kapusty, zwłaszcza dla osób lubiących chrzan i zdecydowane, ostre smaki.
1 godz. 30 min
Składniki:
biała kapusta (około 1kg)
dwie większe marchewki
świeża czerwona papryka średniej wielkości
dwie średnie cebule
majonez
śmietana 18%
sos chrzanowy ze śmietanką Mikado (z Lidla)
sól
pieprz czarny
pieprz biały (opcjonalnie)
kwasek cytrynowy bądź sok z cytryny (opcjonalnie)
Surówka z białej kapusty z papryką i chrzanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę dość drobno szatkujemy, marchewkę ścieramy na grubych oczkach, cebulę i paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki dokładnie razem mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, odstawiamy na około 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy sos: majonez mieszamy ze śmietaną i sosem chrzanowym. Nie podaję dokładnych proporcji, ponieważ my lubimy dość dużo sosu, ale mniej więcej tym razem do sosu dałam cały średni słoik majonezu, dwie łyżki śmietany i ponad połowę sosu chrzanowego. Wszystko dokładnie mieszamy razem na jednolitą masę i również odstawiamy na około 5 minut, żeby wszystko dobrze się przegryzło.
Surówkę mieszamy z sosem, doprawiamy jeszcze w razie potrzeby solą, pieprzem czarnym lub białym, jeśli jest zbyt słodka, korygujemy smak kwaskiem cytrynowym (bądź sokiem z cytryny, ja akurat nie miałam). Odstawiamy do lodówki na około godzinę, żeby wszystko dobrze się przegryzło.
Komentarze