Surówka z białej kapusty z papryką i chrzanem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciekawa propozycja na odmianę surówki z kapusty, zwłaszcza dla osób lubiących chrzan i zdecydowane, ostre smaki.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:



  • biała kapusta (około 1kg)
    dwie większe marchewki
    świeża czerwona papryka średniej wielkości
    dwie średnie cebule
    majonez
    śmietana 18%
    sos chrzanowy ze śmietanką Mikado (z Lidla)
    sól
    pieprz czarny
    pieprz biały (opcjonalnie)
    kwasek cytrynowy bądź sok z cytryny (opcjonalnie)

Surówka z białej kapusty z papryką i chrzanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę dość drobno szatkujemy, marchewkę ścieramy na grubych oczkach, cebulę i paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki dokładnie razem mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, odstawiamy na około 15 minut.
    W tym czasie przygotowujemy sos: majonez mieszamy ze śmietaną i sosem chrzanowym. Nie podaję dokładnych proporcji, ponieważ my lubimy dość dużo sosu, ale mniej więcej tym razem do sosu dałam cały średni słoik majonezu, dwie łyżki śmietany i ponad połowę sosu chrzanowego. Wszystko dokładnie mieszamy razem na jednolitą masę i również odstawiamy na około 5 minut, żeby wszystko dobrze się przegryzło.

    Surówkę mieszamy z sosem, doprawiamy jeszcze w razie potrzeby solą, pieprzem czarnym lub białym, jeśli jest zbyt słodka, korygujemy smak kwaskiem cytrynowym (bądź sokiem z cytryny, ja akurat nie miałam). Odstawiamy do lodówki na około godzinę, żeby wszystko dobrze się przegryzło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy