Surówka z buraków z dodatkiem pomarańcza

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pyszna, kolorowa i zdrowa:)

  • 20 min

Składniki:

  • 1 mały burak
    1/8 czerwonej świeżej papryki
    1/2 małej cebuli
    1/4 pomarańcza
    1 łyżeczka octu
    1-2 łyżki soku z pomarańcza
    1 łyżka oleju
    sól, pieprz

Surówka z buraków z dodatkiem pomarańcza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraka umyć, osuszyć i obrać. Ugotować do miękkości. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia( z powodzeniem można użyć buraka na którym był gotowany barszczyk). Zimnego buraka pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Umyta i suchą paprykę obrać ze skórki. I również pokroić w drobniutka kostkę. Cebulę drobniutko posiekać i przełożyć do miski. Pomarańcza obrać, usunąć białe części i pokroić w kostkę średniej wielkości. Dodać do reszty składników. Delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.W osobnej miseczce wymieszać olej z octem i sokiem z pomarańcza. Przelać do miski z warzywami i wymieszać. Odstawić do lodówki na pól godziny. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy