SURÓWKA Z CZEROWNEJ KAPUSTY

0 (0 ocen)

Ta surówka jest prosta, smaczna i nie zabiera dużo czasu w jej przygotowaniu.

Składniki:

  • główka czerwonej kapusty
    3 duże cebule
    2 duże marchewki
    1 duże jabłko
    sól
    pieprz
    olej
    ocet (ja robię zaprawę octową)

Surówka z czerownej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czerwoną kapustę poszatkować, cebulę obrać i pokroić na pół talarki i wrzucić do osolonej gotującej się wody i gotować tak ok 15 minut. Kapustę odcedzić na dużym sitku i odłożyć do wystudzenia. Do ostudzonej kapusty dodać marchewkę i jabłko starte na tarce o dużych oczkach doprawić do smaku solą, pieprzem, podlać olejem i zrobić zaprawę octową: troszkę octu rozrobić z zimną przegotowaną wodą dodać ok 3 łyżeczek cukru i sprawdzić czy zaprawa jest wystarczająco kwaśno -słodka jeśli nie to dodać jeszcze troszkę octu, cukru i zamieszać. Gotową zaprawę octową wlewamy do kapusty i dokładnie mieszamy. Gotową surówkę podawać do dań mięsnych.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy