Surówka z czerownej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czerwoną kapustę poszatkować, cebulę obrać i pokroić na pół talarki i wrzucić do osolonej gotującej się wody i gotować tak ok 15 minut. Kapustę odcedzić na dużym sitku i odłożyć do wystudzenia. Do ostudzonej kapusty dodać marchewkę i jabłko starte na tarce o dużych oczkach doprawić do smaku solą, pieprzem, podlać olejem i zrobić zaprawę octową: troszkę octu rozrobić z zimną przegotowaną wodą dodać ok 3 łyżeczek cukru i sprawdzić czy zaprawa jest wystarczająco kwaśno -słodka jeśli nie to dodać jeszcze troszkę octu, cukru i zamieszać. Gotową zaprawę octową wlewamy do kapusty i dokładnie mieszamy. Gotową surówkę podawać do dań mięsnych.
Komentarze