zanim zaczniemy cieszyć się nowalijkami, które teraz odstraszają jeszcze ceną proponuje wykorzystać jako dodatek do obiadu trochę zapomnianą i niedocenianą czerwoną kapustę skarbnicę witaminy B1, po którą warto sięgać przez cały rok
15 min
Składniki:
½ główki kapusty czerwonej
1 marchewka
1 czerwona cebula
½ pęczka zielonej pietruszki
1 łyżka majonez kielecki
2 łyżki jogurtu naturalnego
Sól, pieprz, cukier do smaku
Surówka z czerwonej kapusty a`la igraszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę drobno szatkujemy. Lekko ją solimy i cukrzymy i delikatnie wygniatamy rękami (puści szybciej soki i szybciej zmięknie). Dodajemy do niej pokrojoną w cienkie plasterki cebulę i startą na tarce marchewkę. Jogurt mieszamy z majonezem i tak przygotowanym sosem zalewamy kapustę. Do kapusty dodajemy posiekaną pietruszkę – mieszamy wszystko razem. Surówkę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Komentarze