Przepis na smaczną i soczystą surówkę, otuloną czosnkowym sosem winegret. Surówka jest prosta i szybka w przygotowaniu oraz idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu.
15 min
Składniki:
- 3 młode marchewki
- 1 czerwona papryka
- 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki
CZOSNKOWY SOS WINEGRET:
- 2 łyżki oleju rzepakowego (tłoczonego na zimno)
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki wody
- 1,5 łyżeczki cukru brzozowego
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
Surówka z czosnkowym sosem winegret - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początku przygotowujemy czosnkowy sos winegret:
Do miseczki dodajemy wodę, ocet jabłkowy, cukier brzozowy i mieszamy dokładnie do całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy tłoczony na zimno olej rzepakowy, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2.Paprykę kroimy w drobną kostkę, natkę pietruszki siekamy, a marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Warzywa mieszamy z wcześniej przygotowanym sosem winegret i gotowe!
Surówkę wstawiamy do lodówki na min. 0,5 godziny dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
Komentarze