Surówka z kalafiora

0 (0 ocen)

  • 30 min

Samo zdrowie.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 średni kalafior
    2 pomidory
    1 ogórek
    2 łyżki posiekanego koperku
    1 łyżeczka soli

    sos:

    1 szklanka jogurtu naturalnego
    sok z cytryny
    cukier
    pieprz biały

Surówka z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior moczymy w wodzie z dodatkiem soli,aż wypłyną muszki. Wypłukany dzielimy na małe różyczki,wkładamy do miski,zalewamy wrzątkiem,po minucie odcedzamy na sicie,odstawiamy do przechłodzenia.
  • 2. Pomidory sparzamy wrzątkiem,obieramy ze skórki i pozbawiamy pestek,kroimy w kostkę. Ogórka obieramy i kroimy w półplasterki.
  • 3. Robimy sos. W głębokim naczyniu ucieramy jogurt z przyprawami,gdy się spieni,dodajemy kalafior,pomidory i ogórka,mieszamy. Gdy trzeba lekko doprawiamy do smaku,oprószamy koperkiem. Podajemy nie póżniej niż 10 minut po przygotowaniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy