Surówka z kapusty

0 (0 ocen)

  • 10 min

Surówkę z kapusty kiszonej zna chyba każdy i każdy z nas ma swój przepis. Ja podaję Wam mój :)

  • 10 min

Składniki:

  • 0,5kg kiszonej kapusty
    1 marchewka
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 jabłko
    pieprz
    suszony koperek
    cukier
    oliwa
    bazylia

Surówka z kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę drobno siekamy. Marchew i jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek drobno siekamy i cebulę kroimy w kostkę.

    Następnie doprawiamy przyprawami do smaku tj. pieprz (najlepiej świeżo zmielony), cukier, bazylia i suszony koperek (oczywiście zimą, w okresie letnim polecam drobno posiekać koperek świeży). Wszystko razem mieszamy. Na koniec polewamy odrobiną oliwy, ponownie mieszamy i odstawiamy, aby nabrała aromatu przed podaniem.

    Smacznego :)

Porady

Nigdy nie dodaję soli do kapusty kiszonej, bo wtedy nasza surówka będzie bardzo słona. Kapusta sama w sobie ma sól i ocet, zatem te przyprawy są zbędne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy