Surówka z kapusty i ogórka z sosem czosnkowym

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Prosta surówka z białej kapusty, ogórka i koperku. Całość doprawiona sosem czosnkowym, który nadaje surówce ostrość. Pycha!

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/4 główki białej kapusty
    1 świeży ogórek (raczej większy)
    pęczek koperku
    sól, pieprz, czosnek granulowany
    szczypta cukru
    sos: łyżka majonezu
    2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
    pół łyżeczki czosnku granulowanego

Surówka z kapusty i ogórka z sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Surówka 1. Kapustę umyć, poszatkować, ogórka zetrzeć na grubych oczkach. Koperek posiekać. Warzywa posolić, dodać szczyptę cukru, pieprz i czosnek staropolski. Wymieszać, odstawić na 10 minut.
  • Surówka z kapusty i ogórka z sosem czosnkowym 2. Majonez i jogurt wymieszać z czosnkiem (owszem, jest go sporo, ale lubimy jak jest wyczuwalny), dodać do surówki, wymieszać.
    Pyszna surówka do obiadu - ma charakter :)

Komentarze

Podobne przepisy