Młoda kapusta to bardzo dobra baza do różnych surówek, sałatek. Ta surówka jest bardzo smaczna. Kapusta, marchewka, seler naciowy, papryczka peperoni dodająca nieco ostrości, a także nutka chrzanu.
15 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1/2 młodej kapusty
mała cebula
3 łodygi selera naciowego
2 małe marchewki
papryczka peperoni
1/3 pęczka koperku
3 łyżki majonezu
2 łyżki mleka
łyżeczka tartego chrzanu
łyżka miodu
łyżka soku z cytryny
pieprz młotkowany z kolendrą
sól do smaku
Surówka z młodej kapusty z papryczką peperoni do obiadu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę drobno poszatkować. Cebulę pokroić w kostkę. Łodygi selera również pokroić w kostkę. Marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Z papryczki usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Koperek drobno posiekać.
Sos - majonez połączyć z mlekiem, chrzanem, miodem, sokiem z cytryny.
Wszystkie warzywa wymieszać z sosem, pieprzem młotkowanym z kolendrą i solą do smaku. Schłodzić.
Smacznego.
Komentarze