Surówka z młodej kapusty z papryczką peperoni do obiadu

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Młoda kapusta to bardzo dobra baza do różnych surówek, sałatek. Ta surówka jest bardzo smaczna. Kapusta, marchewka, seler naciowy, papryczka peperoni dodająca nieco ostrości, a także nutka chrzanu.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 młodej kapusty
    mała cebula
    3 łodygi selera naciowego
    2 małe marchewki
    papryczka peperoni
    1/3 pęczka koperku
    3 łyżki majonezu
    2 łyżki mleka
    łyżeczka tartego chrzanu
    łyżka miodu
    łyżka soku z cytryny
    pieprz młotkowany z kolendrą
    sól do smaku

Surówka z młodej kapusty z papryczką peperoni do obiadu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę drobno poszatkować. Cebulę pokroić w kostkę. Łodygi selera również pokroić w kostkę. Marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Z papryczki usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Koperek drobno posiekać.
    Sos - majonez połączyć z mlekiem, chrzanem, miodem, sokiem z cytryny.
    Wszystkie warzywa wymieszać z sosem, pieprzem młotkowanym z kolendrą i solą do smaku. Schłodzić.
    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy