Surówka z młodej kapusty z pomidorem i szczawiem

0 (0 ocen)

Nietypowe połączenie młodej kapusty i szczawiu to świetna propozycja dla Osób lubiących poznawać nowe smaki. Pomidor nadaje surówce orzeźwiającego charakteru. W sezonie warto wypróbować!

Składniki:

  • 1 średnia młoda kapusta (700g)
    3 większe pomidory (łącznie 450g)
    1 nieduży pęczek szczawiu (30g)
    2 łyżki posiekanego szczypiorku
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka posiekanego lubczyku
    3 - 4 łyżki majonezu
    3 łyżeczki musztardy stołowej
    1/2 łyżeczki kminku mielonego
    1/2 łyżeczki mielonych owoców kolendry
    1/4 łyżeczki papryki ostrej mielonej
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku

Surówka z młodej kapusty z pomidorem i szczawiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Surówka z młodej kapusty z pomidorem i szczawiem 1. Kapustę poszatkować, przełożyć do miski. Dodać posiekany szczaw i zioła. Wsypać kminek, kolendrę, ostrą paprykę i po szczypcie przypraw do smaku.
  • Surówka z młodej kapusty z pomidorem i szczawiem 2. Dołożyć majonez i musztardę - wymieszać. Odłożyć na co najmniej 15 min, by składniki nieco zmiękły.
  • Surówka z młodej kapusty z pomidorem i szczawiem 3. Przed podaniem dodać pokrojone w kostkę pomidory i wymieszać. Surówkę ponownie doprawić do smaku solą, cukrem oraz pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy