Surówka z młodej kapusty z topinamburem

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Lekko chrupiąca pełna witamin sałatka warzywna. Idealna jako dodatek do dań rybnych oraz mięsnych np.steków z grilla

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
    2 duże bulwy topinambura
    1 marchewka
    1 biała część pora
    1 pęczek kopru
    2-3 łyżki oliwy z oliwek
    sól,pieprz

Surówka z młodej kapusty z topinamburem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty usunąć wierzchnie,twarde liście, poszatkować.
    Obraną marchew i bulwy topinambura zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Wypłukanego pora pokroić w cienkie paseczki.
    Składniki wymieszać razem zalać wrzątkiem, odstawiać do wystudzenia.
    Warzywa odcedzić na sicie, odciskając wodę.
  • 2. Do surówki dodać posiekany drobno koperek, oliwę oraz sól i pieprz.
    Ponownie wymieszać.
    Podawać jako dodatek do dania głównego.

Komentarze

Podobne przepisy