Surówka z młodych listków

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Z racji tego, że mamy ciepłą zimę w moim ogródku nadal rośnie rukola, jarmuż, kolendra, pietruszka, seler naciowy i burak liściowy. I tak powstała ta sałatka.

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • garść rukoli
    garść jarmużu
    garść pietruszki
    garść młodych gałązek z listkami selera naciowego
    garść młodych listków kolorowego buraka liściowego
    kilka gałązek natki kolendry
    garść sałaty karbowanej
    jadalne kwiatki (nagietek, bratki)
    pomarańcza
    2 kiwi

    dressing:
    2 łyżeczki musztardy sarepskiej
    łyżeczka miodu
    4 łyżki oleju Kujawski - 3 ziarna
    sok z połowy cytryny
    sól
    pieprz

Surówka z młodych listków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte listki osuszamy i rwiemy na kawałki. Pozbywamy się zdrewniałych łodyżek.

    Do słoiczka wlewamy olej, sok z cytryny, miód, musztardę i przyprawy. Słoiczek zakręcamy i energicznie potrząsamy do połączenia składników sosu.

    Sos wylewamy do sałatki i ręką wmasowujemy w zielninę, gdy listki są już dokładnie pokryte dressingiem dodajemy odfiletowywaną pomarańczę i pokrojone w ósemki kiwi. Surówkę posypujemy jadalnymi kwiatkami.

Komentarze

Podobne przepisy