Z racji tego, że mamy ciepłą zimę w moim ogródku nadal rośnie rukola, jarmuż, kolendra, pietruszka, seler naciowy i burak liściowy. I tak powstała ta sałatka.
10 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
garść rukoli
garść jarmużu
garść pietruszki
garść młodych gałązek z listkami selera naciowego
garść młodych listków kolorowego buraka liściowego
kilka gałązek natki kolendry
garść sałaty karbowanej
jadalne kwiatki (nagietek, bratki)
pomarańcza
2 kiwi
dressing:
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
łyżeczka miodu
4 łyżki oleju Kujawski - 3 ziarna
sok z połowy cytryny
sól
pieprz
Surówka z młodych listków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte listki osuszamy i rwiemy na kawałki. Pozbywamy się zdrewniałych łodyżek.
Do słoiczka wlewamy olej, sok z cytryny, miód, musztardę i przyprawy. Słoiczek zakręcamy i energicznie potrząsamy do połączenia składników sosu.
Sos wylewamy do sałatki i ręką wmasowujemy w zielninę, gdy listki są już dokładnie pokryte dressingiem dodajemy odfiletowywaną pomarańczę i pokrojone w ósemki kiwi. Surówkę posypujemy jadalnymi kwiatkami.
Komentarze