Surówka z nowalijek i botwinki

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pyszna odmiana tradycyjnej ,,sałaty,, do obiadu.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 główka sałaty masłowej
    2 pęczki botwinki (bez liści)
    1 ogórek zielony
    3 pęczki rzodkiewki
    1 mała cebula lub pęczek szczypiorku
    150 g śmietany 12%
    150 g kefiru
    sól, cukier, sok z cytryny

Surówka z nowalijek i botwinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatę dokładnie myjemy (każdy liść osobno), rwiemy na kawałki za pomocą rąk i wkładamy do dużej miski.
  • 2. Botwinkę dokładnie myjemy, odkrawamy liście. Buraczki obieramy i kroimy na drobno, a łodygi kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy do sałaty.
  • 3. Rzodkiewki (bez liści) dokładnie myjemy, odkrawamy korzonki i kroimy na małe kawałki. Ogórki myjemy i kroimy w półplasterki.Cebulę lub szczypiorek siekamy drobno i wraz z rzodkiewkami i ogórkami dodajemy do reszty składników.
  • 4. Śmietanę mieszamy z kefirem. Doprawiamy to solą, cukrem i sokiem z cytryny do smaku. Tak przygotowanym ,,sosem,, polewamy naszą surówkę. Dokładnie mieszamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy