Surówka z nowalijek i botwinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sałatę dokładnie myjemy (każdy liść osobno), rwiemy na kawałki za pomocą rąk i wkładamy do dużej miski.
2.Botwinkę dokładnie myjemy, odkrawamy liście. Buraczki obieramy i kroimy na drobno, a łodygi kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy do sałaty.
3.Rzodkiewki (bez liści) dokładnie myjemy, odkrawamy korzonki i kroimy na małe kawałki. Ogórki myjemy i kroimy w półplasterki.Cebulę lub szczypiorek siekamy drobno i wraz z rzodkiewkami i ogórkami dodajemy do reszty składników.
4.Śmietanę mieszamy z kefirem. Doprawiamy to solą, cukrem i sokiem z cytryny do smaku. Tak przygotowanym ,,sosem,, polewamy naszą surówkę. Dokładnie mieszamy.
Komentarze