Surówka z pekinki ostro-słodka

0 (0 ocen)

  • 20 min

Podobną jadłam kiedyś w chińskiej restauracji,teraz robię ją sama dodając swoje trzy grosze

  • 20 min

Składniki:

  • pół główki kapusty pekińskiej
    średnia marchew
    średnie jabłko (kwaskowe)
    mała cebula
    3 łyżki rodzynek
    2 łyżki startych lub drobno posiekanych orzechów włoskich
    sól
    Sos:
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oliwy(u mnie olej z pestek winogron)
    sok z cytryny do smaku

Surówka z pekinki ostro-słodka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę szatkujemy,cebulę kroimy w kosteczkę,marchew i jabłko ścieramy na wiórki na grubej tartce.Wszystko wkładamy do miski dodajemy namoczone rodzynki,solimy i mieszamy.Przygotowujemy sos:mieszamy przeciśnięty przez praskę czosnek z oliwą i sokiem z cytryny(sok dajemy do smaku jak kto lubi).Polewamy surówkę i jeszcze raz mieszamy.Posypujemy zmielonymi orzechami (mogą być drobniutko posiekane).Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy