Surówka z pora z jajkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Prosta i smaczna surówka z pora z jajem na twardo, którą polecam nie tylko do obiadu, ale również jako sałatkę np. do kolacji.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 małe lub 1 duży por
    3 jaja
    1 łyżka majonezu
    2 łyżki jogurtu greckiego
    sól
    pieprz

Surówka z pora z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Surówka z pora z jajkiem 1. Pory obrać z wierzchnich liści i dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Następnie przekroić je wzdłuż i pokroić w cienkie paseczki. Zagotować wodę i zalać pory wrzątkiem, pozostawić w wodzie na 30 sekund a potem odcedzić i ostudzić.
  • Surówka z pora z jajkiem 2. Jaja ugotować na twardo, obrać i pokroić w niezbyt drobną kostkę, dodać do miseczki z porami.
  • Surówka z pora z jajkiem 3. Do pora i jajka dodać majonez, jogurt, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na pół godziny. Smacznego!

Porady

do surówki można również dodać niewielką ilość kukurydzy konserwowej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy