Surówka z porem

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Uwielbiam surówki, które są proste i błyskawiczne w przygotowaniu, a do tego smaczne i wyraziste w smaku. Taka jest surówka z porem, kukurydzą i marchewką. Charakteru dodaje jej także sos z dodatkiem mojej ulubionej pikantnej, lekko słodkiej musztardy kremskiej. Surówka wspaniale komponuje się z daniami mięsnymi oraz rybnymi. Będzie także świetnym dodatkiem do tortilli. Przepis jest naprawdę prosty - warto spróbować! :)

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - por (biała część)
    - 1 duża marchewka
    - 1 mała puszka kukurydzy
    - 2 łyżki majonezu light
    - 1 łyżka musztardy kremskiej
    - sól do smaku
    - świeżo mielony pieprz

Surówka z porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Por kroimy w półplasterki i przelewamy je gorącą wodą, aby były miększe i delikatniejsze w smaku. Kukurydzę odsączamy z zalewy, a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.

    Majonez łączymy z musztardą, dodajemy do warzyw, doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie mieszamy. Surówkę wstawiamy do lodówki na min. godzinę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.

    Życzę smacznego!

Porady

Dla "odchudzenia" surówki użyłam majonezu light, ale możemy użyć także tego klasycznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy