łosoś wędzony-200 g
japoński ocet ryżowy -30 g
listki sushi nori-5 g
pasta wasabi 2,5 g
japoński sos sojowy -10 g
ryż do sushi -2 torebki
mata bambusowa
pałeczki drewniane
ogórek świeży-1 szt
1.Ryż w torebkach włożyć do wrzącej i osolonej wody, gotować , 20 minut na wolnym ogniu. Wyjąć ryż, ostudzić, rozciąć torebki, wysypać ryż do miseczki. Do ostudzonego ryżu dodać ocet ryżowy, dobrze wymieszać.
2. Przygotować deskę bambusową, ułożyć na niej listek sushi nori.
3.Ogórka obrać, pokroić w cienkie paski, łososia też pokroić w paski. Ręce zwilżyć w zimnej wodzie, układać warstwę ryżu na 2/3 powierzchni listka. Na ryżu układamy paski ogórka i łososia wędzonego.
4.Posmarować krawędź listka pastą wasabi. Przy pomocy maty bambusowej,zwijać w rulon sushi, dobrze dociskać palcami.
5.Gotowy wałeczek,kroimy na kawałki. Podawać sushi z sosem sojowym i pastą wasabi do namaczania.
Komentarze