Sushi

0 (0 ocen)

  • 10 min

Warto spróbować japońskiego sushi

  • 10 min

Składniki:

  • łosoś wędzony-200 g
    japoński ocet ryżowy -30 g
    listki sushi nori-5 g
    pasta wasabi 2,5 g
    japoński sos sojowy -10 g
    ryż do sushi -2 torebki
    mata bambusowa
    pałeczki drewniane
    ogórek świeży-1 szt

Sushi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sushi 1. Ryż w torebkach włożyć do wrzącej i osolonej wody, gotować , 20 minut na wolnym ogniu. Wyjąć ryż, ostudzić, rozciąć torebki, wysypać ryż do miseczki. Do ostudzonego ryżu dodać ocet ryżowy, dobrze wymieszać.
  • sushi 2. Przygotować deskę bambusową, ułożyć na niej listek sushi nori.
  • Sushi 3. Ogórka obrać, pokroić w cienkie paski, łososia też pokroić w paski. Ręce zwilżyć w zimnej wodzie, układać warstwę ryżu na 2/3 powierzchni listka. Na ryżu układamy paski ogórka i łososia wędzonego.
  • Sushi 4. Posmarować krawędź listka pastą wasabi. Przy pomocy maty bambusowej,zwijać w rulon sushi, dobrze dociskać palcami.
  • Sushi 5. Gotowy wałeczek,kroimy na kawałki. Podawać sushi z sosem sojowym i pastą wasabi do namaczania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy