Sushi

0 (0 ocen)

Domowe sushi przygotowałam dla Siostry - bardzo jej zasmakowało :)

Składniki:

  • 5 arkuszy glonów nori
    250 g ryżu do sushi
    100 g łososia wędzonego
    6 paluszków krabowych
    1/2 awokado
    1/2 czerwonej papryki
    1 ogórek
    1 opakowanie serka kremowego kanapkowego
    4 fileciki anchois

    sos do ryżu:
    3 łyżki octu ryżowego
    1,5 łyżki cukru
    0,5 łyżki soli

    do podania:
    sos teryiaki i sojowy
    marynowany imbir
    pasta wasabi

Sushi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • z paluszkami krabowymi 1. Ryż gotujemy w 2,5 szklanki wody. Składniki sosu podgrzewamy, rozpuszczamy i dodajemy do ugotowanego ryżu. Na wodorosty nakładamy porcję ryżu i dokładnie go wyrównujemy dociskając do wodorostów, następnie smarujemy go serkiem i układamy wybrany zestaw składników.
  • zwijanie sushi 2. Przy pomocy maty zwijamy arkusz, końcówkę zwilżamy wodą, żeby wodorosty się skleiły.
  • gotowe zawiajski 3. Podobnie postępujemy z pozostałymi arkuszami.
  • krojenie 4. Gotowe ruloniki kroimy ostrym nożem.
  • do podania 5. Podajemy z sosem teryiaki, sosem sojowym, marynowanym imbirem i pastą wasabi.
  • Smacznego :) 6. I zajadamy :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy