Uwielbiam kuchnię japońską,a szczególnie sushi.Postanowiłam więc zrobić je sama.Udało się i od tej pory przyjaciele pytają mnie kiedy znowu urządzę japoński wieczór.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
- ryż (do sushi): 1 kilogram
- płaty nori: 1 opakowanie
- łosoś wędzony (w plastrach): 3 opakowania
- ogórek konserwowy: 6 sztuk
- mini kukurydza marynowana: 6 sztuk
- paluszki krabowe: 1 opakowanie
- pasta wasabi: 1 opakowanie
- ocet ryżowy: 3 łyżki
- ciemny japoński sos sojowy: 1 sztuka
- papryka czerwona: 1 sztuka
- papryka żółta: 1 sztuka
Sushi a'la kinga - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy ryż aż będzie miękki z dodatkiem octu ryżowego.Odstawiamy do wystygnięcia. Na plastrach nori rozkładamy ryż,ale nie na całym płacie.Zostawiamy trochę miejsca.Na ryżu robimy wzdłuż kreskę z pasty wasabi(zgodnie z kierunkiem zwijania nori).Dodajemy łososia lub paluszki krabie.Do tego w dowolny sposób dodajemy paprykę lub ogórka lub kukurydzę. Końcówkę nori smarujemy wzdłuż wodą i specjalną matą zawijamy wszystko w rulon.Staramy się aby było jak najciaśniej.Kroimy rulonik w dowolny sposób.Sushi jest gotowe do spożycia.Nalewamy sos sojowy do małych miseczek i maczamy w nim sushi. Polecam do tego białe wytrawne wino.
Komentarze